Då maten är huvudsaken
Har ni börjat fundera på bröllopsmenyn? Buffé? 3-rätters? 2-rätters + tårta? Men vad serverar vi Kalle som är allergisk? Och Anna som är gravid, hur gör vi nu? Vilken mat är i säsong egentligen?
När jag besökte min moster och morbror senast insåg jag verkligen hur viktig del av bröllopsfesten som just maten är – för både brudpar och för gäster . Det tog mindre än en minut från att jag berättat om min bok om ekologiska bröllop till att vi genast hade en livlig diskussion gällande bröllopsmiddagar.
Själv är jag semi-vegetarian, dvs jag äter ekologiska ägg och fisk om den ej är rödmarkerad, men inte kött eller fågel.
- Men om man bjuder till bröllop så måste man ju anpassa menyn till att gästerna kanske inte gillar vegetariskt, säger min morbror bestämt.
- Det behöver ju inte vara helt vegetariskt för att vara ekologiskt, om brudparet är köttätare till vardags så kan de ju välja ekologiskt och närproducerat kött, säger jag.
- Men även om de är vegetarianer så måste de ju bjuda gästerna på kött eller kyckling, invänder min morbror.
- Det är väl ändå upp till brudparet och deras värderingar, det är ju deras bröllopsdag, invänder jag tillbaka.
Och så håller vi på en stund utan att komma till enighet. Jag gillar att höra andras åsikter och värderingar kring miljö och hållbar livsstil. Särskilt den äldre generationen har en helt annan synvinkel har jag märkt. Idag är det ju praktiskt taget regel att varje restaurang, cateringfirma eller festarrangör har i åtanke att ordna fram ett vegetariskt alternativ till de gäster som så önskar. Kanske kan det uppfattas som lika ohyfsat att inte bjuda på kött till middagen då situationen är den omvända?
För mig är det en självklarhet att det som serveras på bröllopsmiddagen utgår från brudparets personliga smak och värderingar men att man tar hänsyn till allergier och vissa etiska eller religiösa värderingar och i så fall ordnar specialkost. Men att köttätare skulle bli förnärmade för att de ”tvingas” äta enbart vegetariskt en kväll var för mig en helt ny tanke.
- Ja, men om man som gäst och köttätare vet att det endast kommer serveras vegetariskt till middag så kanske man väljer att tacka nej till inbjudan, vidhåller min morbror.
- Är det middagen som är huvudsaken eller tackar man inte i första hand ja för att man vill hylla brudparet vid deras bröllop? frågar jag med ironi i undertonen.
Den dag jag själv gifter mig kommer jag inte servera kött till bröllopsmiddag, oavsett om min morbror anser det som ohyfsat. Men fisk och skaldjur stämmer med mina personliga värderingar så det kanske kan lugna hans proteinbehov tillräckligt för att komma i alla fall.
”Vänligen ange önskemål om specialkost ex. äter ej vegetariskt i samband med er o.s.a.” Ännu har jag inte sett ovanstående formulering på en bröllopsinbjudan, men man ska aldrig säga aldrig. Det viktigaste är väl ändå till syvende och sist vilka värderingar brudparet själva har i frågan.
Kommentera gärna och säg vad du tycker i frågan!
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
marie&henrik tackkort first sight syntetiska diamanter loveko sagobröllop jessica jäger lisa&anton vattenlimousine linne lila mikael sjömilla blomsti toastmaster skottår hanna&björn ta tillvara dr.hauschka gästlista pernilla&david bröllopsforum guerilla gardening gröna november lisen organics brudkrona linnea@sverker linn&mattias cake toppers hålla tal ekocharter wise mattias kristiansson flower power beneco såpbubblor djurtester anna-karin&hans dermanord palmgrens praliner svenska inredningsbolaget david schreiner städprodukter en köpfri dag robin&annika linnea&sverker ekosilver sommarväska pride the great gatsby earth day photo by heart drop-in kaffe svensexa vego statistik recension kärlekens dag hindersprövning photo booth kate&william bröllop i sigtuna odla sophia couture ecocert kyrka beyond retro photago eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn rabattkod bröllopsvals klimatkompensera nyår ekoturismföreningen camino morgongåva flique i underjorden svenskt sigill solrosor blomsterkrans kakor naturens bästa musik båt frimärken sigtunahöjden grönt catering biodynamiskt låna stockholm ina nordberg världsmiljödagen janna s middag skärgårdsbröllop gul hyra bruduppsättning hungerprojektet glamour vitguld save-the-date maryfly organics papper naturskyddsföreningen bordsplacering bröllopsplaner brudtärna bröllopsfrisyr förlovning jul höst better globe wwf sara&daniel svanen midsommar forum rosa budget krav jordgubbar stearinljus alla hjärtans dag brud utomhusbröllop transporter bröllopskonsultation trädgårdsbröllop närproducerat vinterbröllop vegetariskt bröllopstrend 2012 katharina brunat vitt inbjudningskort victoria&daniel brudskål ecobride festlokal resor ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad hudvård personligt ja! sommar så gjorde vi smycken makeup ringar ecobride club fair trade bröllopsmässa accessoarer bröllopstårta tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända kläder dukning dekorationer vigsel återbruk diy 2013 heidi&eric dryck säsong tema presenter mode brudklädsel fest bröllopsresa bröllopskoordinator inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf hår gäster katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle vegan vin ängsbröllop retro brudgum favours rosor cupcakes ekoguld kungligt bröllop recept julklapp 2014 återvunnet möhippa dessert guld 2010 2011 liseberg choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal linn&asim johannae trend nvey eco blå pinterest frogpearl ekoturism vickning vår fsc madeleine&chris fyra bröllop earth hour bok & bibliotek frieri corsage parfym slöja underkläder läckö tärna spex&skoj alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen appar lantligt ekohippa 20-talet valborgs champagne hemsida pärlor färgglatt kinnekulle buffé för honom utomlands ris brunch wilma&friends sojaljus lavish design care candle grow eco gt silver fiskguide wedding weekend fotobås life by lisen carl-philip och sofia love stockholm servettvikning barn the fair tailor medeltidsbröllop house of tammam spa elsa billgren rosenserien anna&micke sångsolist väder florist tina larsson våra oköttsliga lustar honoré des prés twitter förkylning spar pengar 50-talet nuxe afternoon tea louise&dusan almedalen sara&andreas fanny&daniel bröllopsfilm patricia&henrik balanzen h&m marsalk presentöppning hotell lantmännen rebeqah&waldemar ekolibreeze regnbågsbröllop var rädd om maten go red 60-talet jenny & johnny estelle amanda borneke annie&tomas maria&markus festprogram volontärresor sju sorters kakor bernzon blommor forever unique jewelry prickigt påsk lars wallin naked cake gilda&pearl norge google weddings dans orange deli stockholm gästbok bellapierre skebo herrgård
Nu är inte jag vegetarian men gillar att välja bort kött så ofta jag kan (väljer hellre vegetariskt och fisk ibland kyckling). Det är definitivt brudparet som bestämmer och de andra får vara glada för brudparet och visa god anda, vilket de allra flesta gör. :)